Buckafalva

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl találod Buckafalvát, egy kedves, barátságos kis falut. Királya Buckafalvi Manó Uraság, kit alattvalói hűen szolgálnak... A blog Buckafalva életét ismerteti meg és emellett igyekszik hasznos tanácsokkal ellátni az ideérkezőket! Jó szórakozást kívánunk! A véleményeiteket, saját tapasztalataitokat, történeteket, észrevételeket a buckafalva@gmail.com címre szívesen várjuk!

Friss topikok

HTML

Kiflikészítés

2011.05.07. 10:29 - Lyzard

Címkék: receptek

  Találtam tök jó péksütemény recepteket, gondoltam kipróbálom őket. A tortillával kezdtem, és szuperül sikerült. Ezen felbuzdulva nekikezdtem a kifli elkészítésének is. Egy adag kifliből két napig tudtunk lakmározni ketten. Azt számoltam, hogy ha minden másnap sütnék kiflit, akkor egy hónapban minimum ezer forintot tudnék vele spórolni. Nem olyan sok, de azért ez is valami. A receptek nem bonyolultak, sőt, a tortilla nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető kevés alapanyagból. Ahhoz, hogy a család tartósan is élvezni tudja a házi péksütiket, még ki kell próbálni pár receptet, mert azért valljuk be, hogy mindent nap kiflit enni kissé unalmas, hiába meleg és ropogós, hiába készíthető mellé tojáskrém, vagy kőrözött, stb...

Ha már be tudok állni egy változatos, és saját kezemmel készített péksüti rendszerre, akkor írom az eredményt, és a megspórolt összeget.

Akit érdekelnek a receptek, íme:

 

Tortilla

30 dkg finomliszt (fele kukoricaliszt is lehet, sőt, úgy finomabb)

2 dl langyos víz

3 evőkanál olaj

fél csomag sütőpor

egy mokkáskanál só 

 

A hozzávalókból tésztát gyúrok. A tésztából kb. 10 golyót csinálok, ezeket lisztezett felületen jó vékonyra nyújtom, majd felforrósított palacsintasütőben zsiradék nélkül kisütöm. Mindkét oldalán elég neki egy perc. Ha azonnal esszük, további teendő nincs vele, de ha másnapra szendvicsalapként használjuk, sütés után lezárt nejlonzacskóba teszem, így nem tud megkeményedni és fel lehet tekerni.

 

Kifli (Limara receptje)

2 dl langyos tej

2 evőkanál tejföl

2 teáskanál só

4 dkg olvasztott vaj (helyettesíthető 4 evőkanál olajjal)

50 dkg liszt

egy tasak szárazélesztő (vagy 3 dkg friss élesztő)

 

A hozzávalókból tésztát dagasztok , felfuttatott élesztővel, majd hagyom megkelni. Ha megkelt, akkor 10 egyenlő részre osztom. Elkezdem kinyújtani. A forma mindegy, mert bármelyik oldalán el lehet kezdeni feltekerni, a lényeg, hogy a végén nyújtsunk rá a tésztára, hogy kifli formája legyen.

 A megformált kifliket sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, ismét duplájára kelesztem, majd előmelegített 200 fokos sütőben negyed óra alatt megsütöm. A sütő aljába tálba vizet teszek, mert gőzös sütőben kell sütni. Bármivel fel lehet dobni.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckafalva.blog.hu/api/trackback/id/tr372884477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása