Pár évvel ezelőtt már kezdett elegünk lenni azokból a szaloncukrokból, amiket elérhető áron lehet megvenni bárhol, mert oké, hogy a fára jók, de ehetetlenek. Akik igazán szeretik a csokoládéféléket, azok tudják, hogy igazi ízélményt azok a szaloncukrok nyújtanak, amelyek nem a tavalyi mikulással vannak bevonva, hanem igazi csokoládéból és kakaóból készülnek. Az olcsó szaloncukrok belső alapanyagáról pedig ne is tegyünk említést. Borzalmas. Még egy normális ízű zselés vagy konzum szaloncukrot sem tudtam kifogni évek óta. Persze vannak jók is, pont a múlthéten nézegettük az árakat. Milka akciósan is 1700ft körül mozog, a Szamos pedig 2000ft. Mivel idén már a gyerek is nagy valószínűséggel kap majd kóstolót a karácsony eme gyöngyszeméből, nem akarok ocsmány ízű, pocsék minőségű édességet adni a szájába. Itthon vagyok, "ráérek" alkotni, miért is ne csinálhatnék házilag készített szaloncukrokat. Elkezdtem nézegetni a recepteket, és a fejemet vertem a falba, hogy eddig még nem próbálkoztam meg vele. Annyira egyszerű, és olyan finom lehet. A kipróbálást december elejére tervezem, mert nem december 22-én szeretnék rájönni, hogy ez mégsem megy nekem, de ha valaki a receptek után sürgető vágyat érez az elkészítéséhez, kérem írja meg, hogy sikerült. Nagyon belelkesedtem a receptek láttán, el is döntöttem, hogy veszek karácsonyi celofánt, és szépen be fogom csomagolni az elkészült műveket. Aztán eszembe jutott, hogy inkább jó sokat fogok csinálni, és fémdobozba teszem őket, vagy csinálok nekik bélelt dobozt, és nem törődöm tovább a küllemével. Belegondoltam, hogy rengeteg időt veszítek azzal, hogy felvagdossam a celofánt, egyenként becsomagoljam a cukrokat stb.. Jöjjenek a receptek! Hozzávalók: 30-35 szaloncukorhoz: 20 dkg mandula, 15 dkg porcukor, víz, kandírozott narancshéj, fahéj, 15 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os) Hozzávalók: kb. 50 szaloncukorhoz: 15 dkg kókuszreszelék,15 dkg porcukor,1 tk rózsavíz, ásványvíz, 20 dkg étcsokoládé (min. 60 %-os kakaótartalommal) Elkészítés: A kókuszreszeléket tálba tesszük, hozzászitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a rózsavizet, és további kevés ásványvíz adagolásával összedolgozzuk. Fóliába csomagolva egy-két órára hűtőbe tesszük, majd megformázzuk. A csokit a fentiek szerint megolvasztjuk és bevonjuk. Szaloncukor ahogy Te akarod: Forralj fel fél kiló cukrot 2 dl vízzel, és folyamatosan kevergetve addig főzd, míg a massza hólyagos és átlátszó nem lesz. A hideg vízben lehűtött ujjaid közé csippentett masszának 2-3 centit kell nyúlnia, mielőtt elszakad, akkor kész. Ha többféle szaloncukrot szeretnél készíteni, oszd szét a masszát keverőtálakban. A citromoshoz csavard bele egy citrom levét, a felhasznált víz mennyiségét viszont arányosan csökkentsd. A diósba vagy mogyorósba keverj tíz deka finomra darált diót vagy mogyorót. Finom szaloncukrokat készíthetsz pár csepp citromlével lazított gyümölcslekvár, vaníliás cukor, vagy aromák hozzáadásával is. Biztos vagyok abban, hogy ha valaki egyszer rászánja magát a szaloncukor elkészítésére, soha többet nem fog boltban ilyeneket vásárolni.
Marcipános:
Elkészítés: Keverjük össze a mandulát a porcukorral és annyi vizet adjunk hozzá, hogy gyúrható masszát kapjunk. A vizet folyamatosan, kis részletekben adagoljuk!
Ízesítsük fahéjjal és az apróra vágott narancshéjjal (a narancshéj kihagyható, ha hagyományos marcipános cukrot akarunk csinálni)
Formázzunk szaloncukrokat.
Vízfürdő felett olvasszuk fel a csokoládét. A megformázott szaloncukrokba fogvájót szúrunk, belemártjuk a csokiba (így egyenletesen bevonja), majd hungarocelbe szúrjuk, amíg teljesen meg nem szilárdul. Pár órára még hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjen, ezek után jöhet a tetszőleges csomagolás.
Kókuszos:
½ dl rum
Elkészítés: A cukrot főzd fel a vízzel, forrald 3 percig, add hozzá a kakaóval elkevert tejport, majd fél perc főzés után vedd le a tűzről. Keverd bele a diót és a rumot, majd folytonos keverés mellett a vajat is. Mikor már sűrűsödik, öntsd kivajazott tepsibe, és hagyd dermedni két napig. Vizes késsel vágd formára. A fentiek szerint vond be csokival.
Ha jól elkeverted, egy kicsit melegítsd fel, hogy kenhető legyen, és hideg tálcán simítsd el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágd kis téglalap vagy kocka formákra, de akár golyókat is készíthetsz belőle. Hempergesd kakaóba, kókuszreszelékbe, csokireszelékbe, vagy vond be csokoládéval, de natúran hagyva is mennyei.
Házi szaloncukrok
2011.05.07. 10:28 - Lyzard
Címkék: karácsony receptek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.