a tejcukor, vagy más néven laktóz emésztése zavart szenved, akkor laktóz érzékenységről, illetve a laktóz intoleranciáról beszélünk.
A táplálékallergia terápiája a tüneteket kiváltó allergének elkerüléséből áll. A gyakorlatban azonban az étrendet nagyon nehéz betartani, mert ezek az élelmi anyagok más élelmiszerekben is előfordulnak, mint összetevők, és rejtett formában való jelenlétükkel számolni kell.
A legtöbb élelmiszer több komponenst tartalmaz, és sokszor abban sem lehetünk biztosak, hogy ha az alapanyag nem is tartalmazza az allergizáló anyagot, vajon nem keveredett-e bele a gyártási folyamat során.
Alternatív tejpótlók
Hogy a tejcukor érzékenyek sem maradjanak tej és tejtermékek nélkül, az élelmiszeripar számos növényből készít tejtermékeket helyettesítő készítményeket. Legelterjedtebbek és legismertebbek a szójából készült termékek, de kaphatóak a kereskedelmi forgalomban zab tej, rizs tej, köles tej és egyéb gabonákból készült tejek, tejtermékek is.
A szójából és más növényekből készült tejjellegű termékek kiváló alternatívák a laktózintoleranciában, valamint a tejfehérje-allergiában szenvedő betegek számára.
Érvek a gabonatejek mellett:
- Magasabb fehérje, és kevesebb zsírtartalom.
- Nem tartalmaz koleszterint.
- A szójatej teljesen vegetáriánus, nem tartalmaz állati összetevőket.
- Alternatív lehetőségként szolgál olyan emberek részére, akik laktóz érzékenyek.
Mire való a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank?
A tejcukor számos élelmiszerben fellelhető: a vajban, szalámiban, édességekben, kenyérben, még a zacskós levesben is, kedvelt édesítőszere a készételeknek. Hogy mely élelmiszerek tejcukormentesek, annak könnyen utána tudunk nézni a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank honlapján. Az Allergia Adatbank nyilvántartja azokat az élelmiszeripari termékeket, amelyek - a gyártók nyilatkozata alapján - mentesek az allergiás tüneteket kiváltó anyagoktól. Így az élelmiszeripari termékek sokaságából kiválaszthatók azok, amelyek segítségével a tejcukorérzékenyek is változatos, az egészségmegőrző táplálkozásnak megfelelő étrendet állíthatnak össze.