Buckafalva

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl találod Buckafalvát, egy kedves, barátságos kis falut. Királya Buckafalvi Manó Uraság, kit alattvalói hűen szolgálnak... A blog Buckafalva életét ismerteti meg és emellett igyekszik hasznos tanácsokkal ellátni az ideérkezőket! Jó szórakozást kívánunk! A véleményeiteket, saját tapasztalataitokat, történeteket, észrevételeket a buckafalva@gmail.com címre szívesen várjuk!

Friss topikok

HTML

A tejcukorérzékenység alternatívái

2011.05.19. 14:15 - Lyzard

Címkék: érdekességek

 a tejcukor, vagy más néven laktóz emésztése zavart szenved, akkor laktóz érzékenységről, illetve a laktóz intoleranciáról beszélünk.

 
A táplálékallergia terápiája a tüneteket kiváltó allergének elkerüléséből áll. A gyakorlatban azonban az étrendet nagyon nehéz betartani, mert ezek az élelmi anyagok más élelmiszerekben is előfordulnak, mint összetevők, és rejtett formában való jelenlétükkel számolni kell. 

A legtöbb élelmiszer több komponenst tartalmaz, és sokszor abban sem lehetünk biztosak, hogy ha az alapanyag nem is tartalmazza az allergizáló anyagot, vajon nem keveredett-e bele a gyártási folyamat során.

Alternatív tejpótlók

Hogy a tejcukor érzékenyek sem maradjanak tej és tejtermékek nélkül, az élelmiszeripar számos növényből készít tejtermékeket helyettesítő készítményeket. Legelterjedtebbek és legismertebbek a szójából készült termékek, de kaphatóak a kereskedelmi forgalomban zab tej, rizs tej, köles tej és egyéb gabonákból készült tejek, tejtermékek is.

A szójából és más növényekből készült tejjellegű termékek kiváló alternatívák a laktózintoleranciában, valamint a tejfehérje-allergiában szenvedő betegek számára.

Érvek a gabonatejek mellett:

  • Magasabb fehérje, és kevesebb zsírtartalom.
  • Nem tartalmaz koleszterint.
  • A szójatej teljesen vegetáriánus, nem tartalmaz állati összetevőket.
  • Alternatív lehetőségként szolgál olyan emberek részére, akik laktóz érzékenyek.

Mire való a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank?

A tejcukor számos élelmiszerben fellelhető: a vajban, szalámiban, édességekben, kenyérben, még a zacskós levesben is, kedvelt édesítőszere a készételeknek. Hogy mely élelmiszerek tejcukormentesek, annak könnyen utána tudunk nézni a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank honlapján. Az Allergia Adatbank nyilvántartja azokat az élelmiszeripari termékeket, amelyek - a gyártók nyilatkozata alapján - mentesek az allergiás tüneteket kiváltó anyagoktól. Így az élelmiszeripari termékek sokaságából kiválaszthatók azok, amelyek segítségével a tejcukorérzékenyek is változatos, az egészségmegőrző táplálkozásnak megfelelő étrendet állíthatnak össze.


Forrás: informed

A bejegyzés trackback címe:

https://buckafalva.blog.hu/api/trackback/id/tr432916702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása