Buckafalva

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl találod Buckafalvát, egy kedves, barátságos kis falut. Királya Buckafalvi Manó Uraság, kit alattvalói hűen szolgálnak... A blog Buckafalva életét ismerteti meg és emellett igyekszik hasznos tanácsokkal ellátni az ideérkezőket! Jó szórakozást kívánunk! A véleményeiteket, saját tapasztalataitokat, történeteket, észrevételeket a buckafalva@gmail.com címre szívesen várjuk!

Friss topikok

HTML

Hogyan mossuk meg helyesen a gyümölcsöt és a zöldséget?

2011.07.05. 08:00 - Lyzard

Címkék: érdekességek

 A Tennessee állami egyetemen végzett vizsgálat szerint a hűtő legszennyezettebb része a zöldségtartó rekesz. Egy fej saláta grammjában mintegy 2 millió baktérium lelhető fel, ezen kívül gombák, penész és más kórokozók is nyüzsögnek rajta.

 
Ezért azonban ne mondjunk le a friss zöldféléről, elég, ha szobahőmérsékletű folyó vízben alaposan megmossuk. Ez az eljárás a baktériumok 98 százalékát elpusztítja.

Tegyük föl magunknak az alábbi négy kérdést, és a válasz szerint járjunk el a tisztításnál:

Ehető héja van?

Ilyenek az alma, barack, paradicsom, cukkini, paprika.

Mossuk alaposan folyó víz alatt 30-60 másodpercig, ha kicsit meg is dörzsöljük, a makacs szennyeződéseket is el tudjuk távolítani.

Eldobjuk a héját? 

Ilyenek a dinnyefélék, narancs, banán.

Gyümölcsmosó kefével vagy akár egy régi fogkefével dörzsöljük át ezeket a gyümölcsöket is 30-60 másodpercig folyó víz alatt. Sokan kérdezhetik, minek megmosni ezeket, ha úgyis eldobjuk a héjukat. Azért, mert a héjról a mikrobák átkerülhetnek a gyümölcs húsára.

Fürtökben nő?
Ilyenek a szőlő és a bogyós gyümölcsök.

Vágjuk le a gyümölcs szárait, ahol a kórokozók megbújhatnak, tegyük a gyümölcsöt tálba, és permetezzük le legalább 60 másodpercen át. Ha túl rövid ideig öblítjük, azzal csak mintegy átrendezzük a baktériumokat. Tovább javíthatjuk az eredményt, ha papírtörlővel felitatjuk a vizet a gyümölcsökről.

Leveles zöldség? 

Ilyenek a spenót, a saláta.

Távolítsuk el a külső leveleket, és 30-60 másodpercig tartsuk folyóvíz alá a zöldfélék többi részét. Salátacentrifugában vagy papírtörlővel szárítsuk meg a leveleket. 

Forrás: informed.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://buckafalva.blog.hu/api/trackback/id/tr353040641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása