A Tennessee állami egyetemen végzett vizsgálat szerint a hűtő legszennyezettebb része a zöldségtartó rekesz. Egy fej saláta grammjában mintegy 2 millió baktérium lelhető fel, ezen kívül gombák, penész és más kórokozók is nyüzsögnek rajta.
Ezért azonban ne mondjunk le a friss zöldféléről, elég, ha szobahőmérsékletű folyó vízben alaposan megmossuk. Ez az eljárás a baktériumok 98 százalékát elpusztítja.
Tegyük föl magunknak az alábbi négy kérdést, és a válasz szerint járjunk el a tisztításnál:
Ehető héja van?
Ilyenek az alma, barack, paradicsom, cukkini, paprika.
Mossuk alaposan folyó víz alatt 30-60 másodpercig, ha kicsit meg is dörzsöljük, a makacs szennyeződéseket is el tudjuk távolítani.
Eldobjuk a héját?
Ilyenek a dinnyefélék, narancs, banán.
Gyümölcsmosó kefével vagy akár egy régi fogkefével dörzsöljük át ezeket a gyümölcsöket is 30-60 másodpercig folyó víz alatt. Sokan kérdezhetik, minek megmosni ezeket, ha úgyis eldobjuk a héjukat. Azért, mert a héjról a mikrobák átkerülhetnek a gyümölcs húsára.
Ilyenek a szőlő és a bogyós gyümölcsök.
Vágjuk le a gyümölcs szárait, ahol a kórokozók megbújhatnak, tegyük a gyümölcsöt tálba, és permetezzük le legalább 60 másodpercen át. Ha túl rövid ideig öblítjük, azzal csak mintegy átrendezzük a baktériumokat. Tovább javíthatjuk az eredményt, ha papírtörlővel felitatjuk a vizet a gyümölcsökről.
Leveles zöldség?
Ilyenek a spenót, a saláta.
Távolítsuk el a külső leveleket, és 30-60 másodpercig tartsuk folyóvíz alá a zöldfélék többi részét. Salátacentrifugában vagy papírtörlővel szárítsuk meg a leveleket.
Forrás: informed.hu